Sinds 2017 ben ik een thuiswerkende ondernemende moeder, oftewel een #ondernemendemama.

De eerste helft van het jaar heb ik vooral genoten van mijn dochtertje. Deze ruimte had ik gelukkig aangezien ik geen lopende klanten meer had. Daarna ben ik aan de slag gegaan met online tutorials om nieuwe technieken te leren en mijzelf weer verder te ontwikkelen.

Met die nieuwe kennis heb ik een nieuwe website voor mijn bedrijf gebouwd en daarnaast ook een standaard basis thema. Hiermee kan ik nog sneller en makkelijker voor nieuwe klanten een mooie responsive website bouwen. Toen dat allemaal klaar was, was ik helemaal klaar voor een nieuwe frisse start. Ik had alleen geen idee waar ik moest beginnen!

Wat de meeste vrouwen (die een baan in loondienst hebben) namelijk gelijk denken is: “oh wat heerlijk dat je lekker thuis kan zijn met die kleine en dat je niet naar werk hoeft en zij naar de opvang”. En ja, dat is ook heerlijk en dat is ook echt een bewuste keuze geweest. Het is echt heel fijn dat ik er altijd voor haar kan zijn en dat ik zelf degene ben die haar opvoed. En ik hoef bijna geen “eerste keren” te missen. Maar hier geldt ook: ik ga inderdaad niet naar werk en zij niet naar de opvang, dus doordeweeks zitten wij met z’n tweetjes in een soort van bubbel afgesloten van de buitenwereld. En in die bubbel heb ik geen netwerk en geen potentiële klanten. Ook betekent het thuis werken met een baby dat je:

1. constant met jouw neus op het huishouden wordt gedrukt wat je dus niet aan het doen bent als je aan het werk bent

2. je steeds schuldig voelt als je liever even aan het werk bent dan dat je je met ofwel jouw kind bezig houdt ofwel het huishouden doet

Heel lastig dus om weer met een onderneming te herstarten!

Gelukkig kwam er een heel leuk business coachingstraject op mijn pad waar ik heel veel leer, een leuke groep mede-onderneemsters heb leren kennen en ook mijn “eerste” klanten mee heb binnengehaald.